*
1955

Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ

Μάιος – Σεπτέμβριος 1955 (θερινή περίοδος), παρουσίαση του κωμειδίλλιου, του Δ. Κορομηλά, «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» σε μορφή λαϊκού πανηγυριού στο κατάμεστο από 8000 θεατές «Αρχαίο Θέατρο Άργους» στις 3 Μαΐου 1955 με τη συμμετοχή της «Εταιρίας Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών» της Ντόρας Στράτου.

Οι παραστάσεις του ίδιου έργου και με την ίδια μορφή αλλά με νέο χορευτικό συγκρότημα της Αλίκης Παπαρίζου, συνεχίζονται ολόκληρο το καλοκαίρι σε ανοιχτούς διαμορφωμένους χώρους, σε πόλεις της ελληνικής επαρχίας: Πελοποννησιακή Ακτή (Κόστα) με συνεργασία των Δήμων Σπετσών, Κρανιδίου και οργάνωση «Τουριστικού Ομίλου Σπετσών» και «Προοδευτικού Συλλόγου Κρανιδίου». Στην Κόστα το πρόσθετο στοιχείο ήταν οι κερκίδες από χρυσές θημωνιές και η προσέλευση εκδρομικών ομάδων από το Κρανίδι, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, ακόμα και από την Ύδρα με την ειδική δρομολόγηση του πλοίου «Νεράιδα» της Εταιρίας Γιάννη Λάτση και η εγκατάσταση μικροπωλητών με ψησταριές και αναψυκτικά σε πρόχειρες εγκαταστάσεις έξω από το θεατρικό χώρο, με την υποχρέωση από την επιτροπή οργάνωσης να είναι όλοι τους ντυμένοι βλάχικα για να δοθεί το χρώμα της εποχής.

Λιβαδειά 11 Αυγούστου 1955. Η παράσταση αναπτύχθηκε στη θέση Πηγές της περιοχής του Μαντείου του Τρυφωνίου.

Λαμία 12 Αυγούστου με την προσωπική συνεργασία του νομάρχη Φθιώτιδος κ. Κακούρη και του Δήμου η παράσταση ονομάστηκε « Βραδιά Αγάπης» και συνδέθηκε με το τοπικό Ρουμελιώτικο Πανηγύρι.

Λάρισα 14 Αυγούστου. Η παράσταση συνδέθηκε με την τοπική γιορτή του «Θεσσαλικού Παζαριού».

Χίος 21 Αυγούστου. Το σκηνικό του Άργους στήθηκε στο χώρο του «Εθνικού Σταδίου» της πόλης και η παράσταση πλουτίστηκε με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα από τα Μεστά, τα Θυμιανά και το Πυργί.

Στην Καλαμωτή – Χίου η παράσταση δόθηκε στην πλατεία της κωμόπολης, με τα ίδια τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Στη Μυτιλήνη 24 Αυγούστου στο πάρκο της πόλης.
Μα η πιο ολοκληρωμένη και εντυπωσιακή παρουσίαση του λαϊκού αυτού θεάματος δόθηκε στο Πέραμα της Γέρας (25 Αυγούστου 1955). Εκεί ήταν η τελειοποίηση της ιδέας, χωρίς την παραμικρή προσθήκη σκηνικών και τεχνικών μέσων. Μια αυθεντική γραφική πλατεία του χωριού, με γύρω-γύρω καφενέδες (εκεί τοποθετήθηκαν οι θεατές κάτω από ένα πλάτανο) με μια πραγματική πέτρινη βρύση και σκηνογραφία τα αυθεντικά χωριάτικα σπίτια με τα λουλουδένια χαγιάτια. Σ’ ένα από αυτά ήταν το σπίτι της Κρουστάλλως, με το μπροστινό άνοιγμα της αυλής που χρησιμοποιήθηκε για τη δράση του έργου και όπου τα πρόσωπα της παράστασης επικοινωνούσαν μέσα σ’ αυτό το φυσικό περιβάλλον. Στο μπαλκόνι, την εξωτερική σκάλα, την αυλή, το δρόμο. Κι ακόμα σ’ ένα κατηφορικό πλακόστρωτο δρομάκι εμφανίστηκε ο μπαρμπα-Χρόνης καβάλα στο άσπρο άλογό του και ακολουθούσε το κοπάδι με τα πρόβατα.

Η παράσταση της πλατείας της Γέρας λειτούργησε με απόλυτη αμεσότητα των ηθοποιών και των θεατών που κινήθηκαν ανάμεσά τους, κάθισαν δίπλα τους και σε κάποιες στιγμές έκαναν και αυτοσχεδιαστική ανάπτυξη του παιξίματός τους, για να καταλήξει η παράσταση σ’ ένα ξέφρενο βακχικό γλέντι με χορούς και τραγούδια. Κρίμα που δεν είχε προβλεφθεί η κινηματογράφηση της παράστασης.

(Βλέπε «Πρωτοπόρος» για πιο εκτεταμένες λεπτομέρειες)
* 1. Σκηνές από την παράσταση του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας στο «Αρχαίο Θέατρο Άργους», 1955.
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç