1950
Ο ΚΟΥΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΥ

Η τετάρτη χρονιά στα «Διονύσια» της Καλλιθέας σηματοδότησε την καθιέρωση του «Θιάσου Λεμού» σαν μοναδική πρωτοποριακή θεατρική προσπάθεια στην ξεραΐλα εκείνου του καιρού, αφού το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν είχε αναστείλει από το 1948 μέχρι το 1954 έξι ολόκληρα χρόνια τις δραστηριότητές του. Έτσι σύσσωμος ο πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος της Αθήνας – δημοσιογράφοι, συγγραφείς, θεατρικοί κριτικοί, βουλευτές, υπουργοί – ο πρωθυπουργός Ν. Πλαστήρας, ο Αιμίλιος. Βεάκης, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής και πολλές άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες, κατέβαιναν στην Καλλιθέα για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις των αναβιβαζομένων έργων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής μετά από τα δέκα χρόνια απουσίας τους από την Ελλάδα, το πρώτο θεατρικό έργο που παρακολούθησαν στην Αθήνα, ήταν οι «Θεατρίνοι» του Αλέκου Γαλανού σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν (τιμητική προσφορά του Κουν προς την προσπάθεια του Λεμού), σκηνογραφία του Τζον Στεφανέλλη και μουσική επένδυση του πρωτοπαρουσιαζόμενου συνθέτη (να μια ακόμα ανάδειξη) Αργύρη Κουνάδη, που αργότερα αναδείχτηκε σε σπουδαίο αρχιμουσικό με ευρωπαϊκή φήμη.

Και μια και αναφερθήκαμε στους «Θεατρίνους» του επίσης πρωτοπαρουσιαζόμενου θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Γαλανού, του οποίου η πρεμιέρα έγινε στις 12 Ιουλίου 1950 (έναρξη της θερινής περιόδου), να πούμε πως ο ίδιος συγγραφέας, μετά από δώδεκα χρόνια το 1962 παρουσίασε στο «Θέατρο Πορεία», το δεύτερο έργο του, «Τα κόκκινα Φανάρια» που αργότερα έγινε και κινηματογραφική παραγωγή.

Συνολικά στην ίδια θεατρική περίοδο 1950, παρουσιάσθηκαν πέντε καινούργια θεατρικά έργα. Μετά τους «Θεατρίνους» του Αλέκου Γαλανού ο «Θίασος Λεμού» ανέβασε το «Μακρινό Τραγούδι» του Μάνθου Κέτση (πρεμιέρα 23 Ιουνίου 1950, σε σκηνοθεσία Αλέξη Διαμιανού και σκηνογραφία του Γιάννη Τσαρούχη) και ακολούθησε η κοινωνική σάτιρα του Ανδρέα Βλασσόπουλου «Ο κυρ. Σοφοκλής πολιτεύεται» (πρεμιέρα 14 Ιουλίου 1950, σκηνοθεσία Αδαμαντίου Λεμού, σκηνογραφία Μαρίας Ραμφου).

Το τέταρτο θεατρικό έργο στην ίδια θερινή περίοδο ήταν η κωμωδία του Μηνά Πετρίδη «Ιδιόρρυθμοι σύζυγοι» (πρεμίερα 18 Αυγούστου 1950 σε σκηνοθεσία Αδαμαντίου Λεμού, σκηνογραφία – κοστούμια Μάριου Λοϊζίδη και χορογραφία Ροβέρτου Σαραγά) και φτάνουμε στο σημαντικότερο γεγονός αυτού του καλοκαιριού και της ιστορικής προσπάθειας του «Θιάσου Λεμού» στην Καλλιθέα, που είναι: η ανακάλυψη του Ιάκωβου Καμπανέλη. ‘Ομως πριν αναφερθούμε στο συγκεκριμένο έργο που σηματοδοτεί το αρχικό ξεκίνημα του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη θα χρειαστεί να πληροφορήσουμε τον όποιο μελετητή, ιστορικό και ερευνητή του θεάτρου, ότι εκτεταμένη αναφορά και ουσιώδη λεπτομερειακά στοιχεία (που κέντρισαν τη διαίσθηση και το ένστικτο του Λεμού να τον αναζητήσει, να τον ανακαλύψει και στη συνέχεια να διαπιστώσει την συγγραφική φλέβα του μετέπειτα μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού), υπάρχουν καταγραμμένα στο θεατρικό οδοιπορικό του Λεμού «Η Ουτοπία του Θέσπη» (σελίδες 252-264), εκδόσεις Φιλιππότη 1989.

Και τώρα πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τίτλος του «Χορός πάνω στα στάχυα» (πρεμιέρα 9 Σεπτεμβρίου 1950, σκηνοθεσία – χοροκίνηση Αδαμαντίου Λεμού, σκηνογραφία Μαρία Ράμφου, μουσική Αργύρη Κουνάδη).

Έργο ποιητικό, λυρικό, ονειρικό, τοποθετημένο πάνω στα πλαίσια αρχαίας τραγωδίας με χορικά και παραστατικά βιώματα από τη νεοελληνική λαογραφική μας παράδοση. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα δραματοποίησης δημοτικού τραγουδιού «Τα δυο αδέλφια και η κακή γυναίκα», μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ζαχαρία Παπαντωνίου με «Το Τραγούδι του νεκρού Αδελφού». Η παρουσίαση του έργου του Καμπανέλλη προκάλεσε αίσθηση στο πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας και οι θεατρικοί κριτικοί το χαρακτήρισαν σαν ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα της μεταπολεμικής περιόδου. Έξι χρόνια αργότερα το 1956, ο Καμπανέλης θα παρουσιάσει το δεύτερο έργο του «Η Εβδόμη ημέρα της δημιουργίας» από τη νεοϊδρυθείσα τότε «Πειραματική Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου και το 1957 θα παρουσιάσει το τρίτο έργο του την «Αυλή των Θαυμάτων» από το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν.
Ανάγνωση του έργου "Οι θεατρίνοι" με τον σκηνοθέτη του έργου Κάρολο Κουν τον συγγραφέα Αλέκο Γαλανό και τα μέλη του "Θιάσου Λεμού, Καλλιθέα 1950.
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç