(*)
1999

Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΛΕΜΟ

Τον Απρίλιο 1999 η «Ελληνοαμερικανική Ένωση», τιμά τον Αδαμάντιο Λεμό για την πολύχρονη προσφορά του στην Ελληνοαμερικανική ομογένεια των Η.Π.Α. οργανώνοντας παράλληλα σειρά παραστάσεων του «Πλούτου» στο πλήρες ανακαινισμένο θέατρο της, σε συνεργασία με το «Τμήμα Θεατρικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου- Θεατρικό Μουσείο», Την «Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων» και τον «Σύνδεσμο Αιγυπριωτών Ελλήνων».

Την τιμητική εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, κ. Σπύρου μιλώντας για την πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης να τιμήσει το έργο του πρωτοπόρου και οραματιστή σκηνοθέτη και ηθοποιού Αδαμάντιου Λεμού.

Ο ακαδημαϊκός και θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, που απουσίαζε λόγω ασθένειας, έστειλε ένθερμο χαιρετισμό που αναγνώστηκε στο κοινό και ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Αγαπητέ Αδαμάντιε, το λέω και το γράφω πάντα, πως εσύ είσαι ο πρώτος που με μετουσίωσες ένα θεατρικό μου κείμενο σε θεατρική παράσταση. Είσαι ο πρώτος που οραματίστηκε να αποκαλύψει την μεταπολεμική μας δραματουργία παρουσιάζοντας έργα νέων συγγραφέων … Δεν εξωραΐζω δεν υπερβάλω καθόλου, αν πω ότι οι ημέρες της δουλειάς σου στο θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας, εντάσσονται στις ηρωικές ημέρες του μεταπολεμικού μας θεάτρου… Αγαπητέ Αδαμάντιες θα σ’ αγαπώ, θα σε θυμάμαι και θα σε ευχαριστώ όσο ζω. Αλλά νομίζω και ακόμα πιο πέρα αφού η προσφορά σου στο μεταπολεμικό μας θέατρο είναι πια «Ιστορία».

Ο Δήμος Αβδελιώτης στο δικό του χαιρετισμό ως διευθυντής του «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ» Β’ Αιγαίου. Σημείωσε: «ο Αδαμάντιος Λεμός είναι ο Άνθρωπος που τίμησε το θέατρο με το πάθος του, την επιμονή και την εργατικότητά του… σαν Οδυσσέας αναζήτησε και αναζητεί την Ιθάκη του με το όφελος αλλά και το κόστος αυτής της επιταγής. Είναι λοιπόν ο ελάχιστος φόρος τιμής για «ΔΕ.ΠΕ.ΘΕ. Β’ Αιγαίου», αυτή η συνεργασία μαζί του. Του εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και τον θαυμασμό μας» .

Για το μεγάλο χρέος της Κύπρου, απέναντι στον Αδαμάντιο Λεμό, καθώς υπήρξε ένας εκ των βασικών θεμελιωτών του θεάτρου της, μίλησε ο Γιώργος Γιωργής, μορφωτικός ακόλουθος της Κυπριακής πρεσβείας στην Ελλάδα. Μετέφερε τον Χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού της Κύπρου κ. Ράνου Ιωαννήδη και αναφέρθηκε στην ιστορία της παρουσίας του Λεμού στην μεγαλόνησο μετά από πρόσκληση των μεγάλων Κύπριων ποιητών, Θεοδόση Πιερίδη, Τεύκτρου Ανθία, Κώστα Μόντη, της Βιργινίας Πεντρώνδα και άλλων.

Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το ταλέντο και την ζωντάνια του Αδαμάντιου Λεμού που έχει ήδη κλείσει πάνω από 60 χρόνια θεατρικής καριέρας.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε την παράσταση του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη που παρουσίασε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού και μουσική του Κώστα Χαριτάτου ως εφάμιλλη της αντίστοιχης παράστασης του Καρόλου Κούν το 1957 με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη. Ο κ. Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε την παράσταση αυτή γεμάτη ρυθμούς με ευρηματικές λύσεις στα ιντερμέδια και έναν μοντερνιστικό χαρακτήρα προσέγγισης του έργου που βασίζεται στην χρήση της Χίωτικής τοπολολιάς. Μίλησε επίσης για το θάρρος και την πρωτοπορία του Λεμού να αναδείξει πρώτος τους σύγχρονους Έλληνες μεταπολεμικούς θεατρικούς συγγραφείς σ ένα μικρό θεατράκι στην Καλλιθέα. Την ικανότητα του Λεμού να χειρίζεται με επιτυχία το αρχαίο θέατρο και έργα σύγχρονα όπως «οι καρέκλες» του Ιονέσκο χαρακτηρίζοντας τις επιτεύξεις του σκηνοθέτη Λεμού τόσο με την Ελληνική παράδοση όσο και με τον Ευρωπαϊκό νεοτερισμό.

Για την καθοριστική παρουσία του Λεμού ως θεατροδάσκαλου, ηθοποιού και σκηνοθέτη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την εποχή του πολέμου, επί Γιωργίου Σεφέρη, Διευθυντή Τύπου και πληροφοριών της εξόριστης Ελληνικής κυβερνήσεως μίλησε ο Νίκος Αρμαδώρος, εκπρόσωπος της «Ένωση Αιγυπριωτών Ελλήνων». Η περίφημη παράσταση του έργου «Αντάρτες», από το «Συγκρότημα Ψυχαγωγίας Ενόπλων Δυνάμεων» σε σκηνοθεσία Λεμού, αποκάλυψε την σημαντική παρουσία παραγόντων του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού ανάμεσα στα μέλη της Ελληνική Παροικίας.

Το οδοιπορικό του Λεμού στην Αίγυπτο περιγράφεται στο βιβλίο του ίδιου «η Ουτοπία του Θέσπη». Από αυτό ανέγνωσε αποσπάσματα ο κ. Αρμαδώρος καθώς και κριτικές για τον Λεμό όπως αυτή του Στρατή Τσίρκα στις 24-6-1944 στην «Εφημερίς» όπου ο Λεμός επαινείται από τον Στρατή Τσίρκα για το πάθος και την εθνική προσφορά του.

Ο καθηγητής της αγγλικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Μάριος Ραϊζης και ο καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φαίδων Κοζήρης που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του «Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου Αμερικής» περιέγραψαν με πολλά στοιχεία την θεατρική οδύσσεια του Λεμού ανάμεσα στους ομογενείς της Αμερικής και το πείσμα του να κινητοποιήσει τους αδρανείς και αδιάφορους Ελληνοαμερικάνους δεύτερης και τρίτης γενιάς υπέρ της Ελληνικής δραματουργίας και του πολιτισμού.

Ο Κώστας Ασημακόπουλος πρόεδρος του «Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού – Θεατρικό Μουσείο», μίλησε για το πάθος του Αδαμάντιου Λεμού στο θέατρο τις ιδέες του τον μύθο που υπηρέτησε με σθένος όλα τα χρόνια και το κίνημα αλήθειας και δημοκρατίας που μετέδωσε το έργο του στους νεότερους.

Ο Αδαμάντιος Λεμός ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε την Ελληνοαμερικανική Ένωση καθώς και όλους του ομιλητές και ξενάγησε το κοινό στην έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του.
Πρόγραμμα τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων της «Ελληνο-αμερικανικής Ένωσης» για τον Αδαμάντιο Λεμό.
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç