1943

Το 1943 ο Αδαμάντιος Λεμός σε νεαρή ηλικία καταπιάνεται με την σκηνογραφία και δημιουργεί έκθεση στη «Λέσχη Αποφοίτων» στην Αλεξάνδρεια, παρουσιάζοντας 32 σχέδια και πλαστικές μακέτες σκηνογραφιών.

Το παραπλεύρως δημοσίευμα του ζωγράφου Π. Παντελάκη μας πληροφορεί για την τεχνοτροπία της σκηνογραφικής δουλειάς του. Αίφνης για την Ηλέκτρα του Ευριπίδη χρησιμοποίησε κάποιο συμβολισμό, δηλαδή τοποθέτησε το σπίτι των Ατρειδών μέσα στη υδρία που υποτίθεται πως περιέχει τη στάχτη του Ορέστη. Η εξωτερική μπούκα της σκηνής παρουσιάζει μια υδρεία και στο εσωτερικό αυτού του κανατιού βλέπαμε να εξελίσσετε όλη η τραγωδία.
Ενώ το σκηνικό του «Οιδίποδα Τύραννου» το χαρακτηρίζει ένα μαύρο φόντο. Η καταστροφή, ο πανικός που έχει προηγηθεί και βγάζει τον λαό μέσα από τη γη που φτάνει στα ερειπωμένα ανάκτορα ζητώντας τη σωτηρία του.
Στην «Ζαν Ντ’Αρκτ», (σε θεατρική απόδοση του Σίλλερ) αναζήτησε τα χαρακτηρίστηκα της εποχής, αφού πρόκειται για ιστορικό έργο δίνοντας την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπεια ενός μεσαιωνικού πύργου.
Στην «Άννα Κρίστη», του Ζωρζ Ονιλ, στις δύο πρώτης σκηνές είναι η εξωτερική όψη του καταστρώματος μιας μαούνας (φορτιγήδα «σλέπι») στα μουντά λιμάνια της Νορβηγίας και στο εσωτερικό η καμπίνα του καπετάνιου γέρο θαλασσινού, ενώ στην τρίτη σκηνή δίδεται παραστατικά η εικόνα ενός υπόγειου λαϊκού καμπαρέ.
Στις «Πανουργίες του Σκαπέν» του Μαλιέρου, παρουσιάζεται ένα σκηνικό πρωτότυπο, τολμηρό, παιχνιδιάρικο, σε σχήμα και χρώμα που ακουμπάει στο πνεύμα του συγγραφέα.
Ανάμεσα στα τόσα σκηνογραφικά έργα του Λεμού, επίσης αναφέρονται «Οι Αδελφοί Καραμαζόφ», του Ντοστογεύκη, (Θεατρική διασκευή Κοπώ), «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ και βέβαια αρκετά σύγχρονα ξένα και ελληνικά έργα, όπως η «Απάνθρωπη γη» του Φρανσουά Ντε Κιουρέλ «Οι κατακτητές» του Σάρλ Μερέ «Οι Μαριονέτες» του Πιέρ Βολεφ «Ο ένοχος» του Ριχ.Φος και ελληνικά «Το Μπουρίνι» του Δ. Μπόγρη «Μια νύχτα μια ζωή « του Σπ. Μελλά και πολλά άλλα που ανέβαστηκαν σε κατοπινές παραστάσεις στο θέατρο «Λούνα Πάρκ» της Αλεξάνδρειας, την περίοδο 1943 – 1945 σε σκηνογραφίες του Αδαμάντιου Λεμού.
Δημοσίευμα του ζωγράφου Π. Παντελάκη που αναφέρεται η σκηνογραφική έκθεση του Αδαμαντίου Λεμού στην Αλεξάνδρεια (Εφημερίδα «Ημέρα» 14 Ιουνίου 1943).
 
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç