1945-1946

Στην Κύπρο. Εδώ πρόκειται για την δημιουργία ενός παγκύπιου επαγγελματικού θεατρικού οργανισμού με όλες τις δομές του, όπου ο Αδαμάντιος Λεμός έπρεπε εκτός από την διδασκαλεία της υποκριτικής στα νέα θεατρικά φιντάνια, να οργανώσει και να διδάξει το τεχνικό προσωπικό και τους τρόπους λειτουργίας στα παρασκήνια με τις καθιερωμένες τεχνικές προδιαγραφές με κυριότερο τομέα τις κατασκευές.
Ένας έμπειρος μαραγκός (πελεκάνος στην Κυπριακή διάλεκτο), δεν μπορεί να είναι και κατασκευαστής των ξυλουργικών αναγκών ενός σκηνικού αφού υπάρχουν ιδιαίτεροι τρόποι που κάνουν γρήγορη και χωρίς περιττό βάρος την προσαρμογή του. Η εκτέλεση των σωστών αναλογιών της κλίμακας του σχεδίου που του παραδίδει ο σκηνογράφος πρέπει να γίνει με μαθηματική ακρίβεια ώστε στο τέλος τα 34-40-50 κομμάτια των διαφόρων μεγεθών να προσαρμοσθούν τέλεια στο τελικό στήσιμο και πολλά άλλα μυστικά που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν εδώ.
Αυτοί οι πρώτες μαθητευόμενοι τεχνικοί εκτελεστές (μηχανικοί του θεάτρου είναι ο καθιερωμένος θεατρικός όρος) διδάξαν τους επόμενους στα χρόνια που πέρασαν και σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ο Λεμός στο βιβλίο του «Η ουτοπία του Θέσπη» (εκδόσεις Φιλιππότη 1989 σελίδες 163-176), την περίπτωση των Γιώργο Μaνώρα και του Καλή Δημητρίου που διέπρεψαν σαν επαγγελματίες τεχνικοί του θεάτρου και ιδιαίτερα του Καλή Δημητρίου που τον συναντάμε μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (με την συμφωνία της Ζυρίχης το 1958) στο δημιουργούμενο κρατικό «Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου» Θ.Ο.Κ. σαν προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών.

Τελειώνοντας να σημειωθεί ότι και στη Κύπρο ο Λεμός σκηνογράφησε 13 έργα του ρεπερτορίου του «Προμηθέα» με εξαίρεση την «Εχθρά» του Νικοντέμι που σκηνογράφησε ο Κύπριος ζωγράφος Τηλέμαχος Κάνθος.
Σκηνογραφία του έργου «Φουσκοθαλασσιές» του Δ. Μπόγρη στο υπαίθριο Θέατρο «Όασης» Λευκωσία Παγκύπριο Θέατρο «Προμηθέας» σκηνοθεσία-σκηνικά Αδαμαντίου Λεμού 1945.
 
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç