1989
*

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΠΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΛΕΜΟ

«… Ο συγγραφέας – θεατρίνος Λεμός… ιστορεί την εποχή της πρώιμης και της τελευταίας περιόδου της μεταπολεμικής κυρίως εποχής των ελληνικών θεατρικών συμβάντων με έναν αδρό και παραστατικό τρόπο … Η αναφορά στα θεατρικά δρώμενα ενός παρελθόντος χρόνου πρέπει να προϋποθέτει την έσχατη αθωότητα του μάρτυρα ή την αγιότητα των εξομολογήσεών του …και η αξιοπιστία της, στην ικανότητά του να εγκαταλείψει τις ατομικές του αποσκευές στην εξώθυρα του εξομολογητηρίου. Ο Λεμός δεν έχει ουδένα ιδιοτελή σκοπό και προσωπικό κίνητρο, αφού η καλλιτεχνική του πορεία και η συμβολή του στην ανακεφαλαίωση της θεατρικής ιστορίας των τελευταίων πενήντα χρόνων του ελληνικού μας βίου, τον έχει οριστικά κατατάξει σε διακεκριμένη θέση.

… Τι άλλο να σημαίνει πως αυτός – επιμένω στο χαρακτηρισμό – ένθεος, εραστής του Θέσπη, δεν προσήλθε ουδέποτε στο χρηματιστήριο των αξιών για να είσπραξει το αντίτιμο των καλλιτεχνικών του επενδύσεων. Ως η καιόμενη βάτος. Σήμα απέναντι στον κοινωνικό μεσαίωνα, μήνυμα ενός αξιόπιστου οδοιπόρου.

Ένα βιβλίο-αφορμή, λίθος θεμελίων για τη συνόψιση κάποτε του θεατρικού μας βίου του τελευταίου πολύπλαγκτου μισού αιώνα».

ΝΑΣΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ποιητής συγγραφέας θεατρικός κριτικός
Δημοσίευμα στο περιοδικό "Πάνθεον" για το βιβλίο του Αδαμάντιου Λεμού «Η Ουτοπία του Θέσπη», 14
 
Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές
   
 
 
ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç ÁíáæÞôçóç